Smart City lesz Nyíregyháza

Az új képzési és kutatási portfóliók kialakítása, ezáltal az intézmény szerepének erősítése a kreatív és Smart City szolgáltatások területén című projekt nyitókonferenciáját tartották a Nyíregyházi Főiskolán. A cél, hogy a főiskola olyan új képzéseket hozzon létre, amelyekkel képes támogatni a térség gyarapodását.


A Nyíregyházi Főiskola szakemberei a Széchenyi Terv 96,3 millió forintos pályázati támogatásával megalapozhatnak egy jövőbeni Smart City programot. A felsőoktatási fejlesztési stratégia harmadik missziójában már a katalizátor szerepvállalás jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy az oktatási intézmények az adott város fejlődésében is vállaljanak szerepet, olyan szakembereket képezzenek, akik a helyi gazdaságban találnak munkahelyet. Ezért a program során átvilágítják a főiskola oktatási tevékenységét, a kutatási helyzetet, valamint az intézmény kapcsolatrendszerét. Ezek alapján kidolgozzák az új típusú képzési kapacitásokat és az új felsőoktatási szolgáltatások körét.

ELŐKÉSZÍTIK AZ OKOS VÁROS KONCEPCIÓT

Dr. Kalmár Imre, a projekt szakmai vezetője elmondta, most négy hónap áll rendelkezésükre, tehát nem egy okos város koncepció kialakításáról van szó, hanem ennek az előkészítéséről.

sc2

Arról, hogy a főiskola hogyan tud bekapcsolódni egy ilyen programba, a lehetséges alkalmazások hogyan jelenjenek meg az intézmény oktatási portfóliójában, kutatásában és szolgáltatásaiban.

JAVULÓ ÉLETMINŐSÉGET VÁRNAK

A program keretében kialakítják a Smart Campus pilotmodellt, amellyel egy szenzorhálózatot hoznak létre. Az infrastruktúra felmérése után ez eszközbeszerzést is jelent. A Smart City modellezés során természetesen társadalmi-gazdasági hatásokat is elemeznek, a tapasztalatok Nyíregyháza számára is felhasználhatóak lesznek. Mint minden városban, itt is az a cél, hogy nőjön a versenyképesség és javuljon az életminőség.

(Szoboszlai Tibor, forrás: www.nyiregyhaza.hu)